EasyFunSchool has over 1,500 pages of free unit studies, science projects, recipe and craft ideas, history activities & many other resources to make homeschooling more enjoyable for both child and parent!

Thomas Jefferson

Thomas Jefferson was the third US president. He was born April 13, 1743 at Shadwell, Virginia and died July 4, 1826 at his home "Monticello".

Political Party: Democratic-Republican
Years Served: 1801 – 1809
Vice President: Aaron Burr (1801-1805), George Clinton (1805 – 1809)
Name of his parents: Peter Jefferson and Jane Randolph
Wife’s name: Martha Wayles Skelton
Yearly Salary as President: $25,000.00
Physical Stature: 6 feet, 2 ½ inches
State of Birth: Virginia


Read a brief biography of Thomas Jefferson on the official Monticello website.

On Line Lesson Plans for Adams:

Jefferson from PBS
Jefferson from Discovery.com
Surf the Net: Thomas Jefferson
Monticello Lesson Plans
Jefferson’s Letter


Coloring Pages, Crafts, and Fun Activities:

Presidential Finger Puppets
Annie’s Page
Thomas Jefferson from Enchanted Learning


On Line Resources for John Adams:

The Thomas Jefferson Papers
Jefferson Digital Archive
Biography of Thomas Jefferson
Thomas Jefferson Online from PBS
Jefferson Americana
Thomas Jefferson from the Internet Public Library
The American Presidency from Grollier
White House Historical Society
The History Buff -- US Presidents
Roll Call of the Presidents


Trivia Questions:

1. Name Thomas Jefferson’s six children. (Answer: one boy who was never named and who died in infancy, Martha Washington, Jane, Mary, a daughter named Lucy who died as an infant, and then another daughter Lucy).

2. What three food items did Jefferson introduce to the US? (Answer: ice cream, waffles, and macaroni).

3. Which piece of paper money does Thomas Jefferson appear on? (Answer: the two dollar bill).

4. On what coin does Thomas Jefferson appear? (Answer: the nickel).

5. What piece of office furniture did Thomas Jefferson invent? (Answer: the swivel chair).

6. Name Thomas Jefferson’s two nicknames. (Answer: “Father of the Declaration of Independence,” and “Sage of Monticello.”)

7. What state capital is named after this president? (Answer: Jefferson City, Missouri).

8. What university did Jefferson found? (Answer: University of Virginia).

Of Note:

Thomas Jefferson was the first President to be inaugurated in Washington, DC. The date was March 4, 1801.

At a White House reception on July 4, 1801, Jefferson introduced the custom of having male guests shake hands. In previous administrations, men had bowed stiffly.

Thomas Jefferson has no middle name, and neither did 16 other US Presidents.

Thomas Jefferson soaked his feet in cold water every morning to avoid catching colds.

Jefferson attended the College of William and Mary.

Jefferson kept a pet mockingbird in his study in the White House. He taught the bird to ride on his shoulder and take food from his lips.

Thomas Jefferson imported plants for study. He was the first President to grow a tomato. He was, in fact, the first person in America to grow a tomato. At the time, people thought tomatoes were poisonous.

Jefferson died on July 4, 1826, just hours before his close friend John Adams, on the fiftieth anniversary of the signing of the Declaration of Independence. He was eighty-three years old, the holder of large debts, but according to all evidence a very optimistic man.

========================================================












Copyright 2002-2015 FreeUnitStudies.com - All Rights Reserved.
Privacy Policy